Fotbollsälskare i Sverige men även resten av Europa och övriga världen, ser fram emot stora fotbollshändelser som sker återkommande.

Tre av dessa stora event för de som gillar att se fotboll är EM, VM och sommar-OS. Under dessa tillfällen ges det möjligheten att följa de olika fotbollslag som finns runt om i världen.

EM
EM eller som det kallas egentligen UEFA European Football Championship, är en fotbollsturnering som spelas i Europa vart fjärde år och då länders olika landslag tävlar emot varandra. Det är 24 lag som möts under 51 matcher under slutspelet, uppdelat på 6 grupper och det är 16 lag går till åttondelsfinal.

Detta pågår under en månads tid och matcherna spelas i olika länder i hela Europa, vilket gör att många länder hjälps åt. Än så länge har det deltagit 31 länder i EM-slutspelet. Det svenska landslaget har vunnit EM en gång och det var 1992.

VM
VM spelas vart fjärde år och i slutspelet spelar 32 fotbollslag, men egentligen är bara slutfasen av en turnering som kan ha pågått upp till tre år och då drygt 200 lag har mötts. Lagen får kvalificera sig i olika kvalgrupper som är uppdelade i olika världsdelar.

Inför VM lottas det i lag som möts i ett gruppspel uppdelat på åtta grupper, då de två bästa lagen i varje grupp går vidare till en åttondelsfinal, sedan är det kvarts- och semifinal och till sist final och VM pågår under en månad. Än så länge har inte Sverige vunnit guld i VM.

OS
OS i fotboll introducerades i OS väldigt tidigt, redan år 1900 och OS hålls vart fjärde år och lag från hela världen möts på lika villkor. Vilket gör att fotbollen blir mycket spännande. Sedan 1992 får lagen bara ha tre spelare som är över 23 år.

Inför OS får lagen kvalificera sig i olika delar av världen, för slutligen mötas under OS som håller på under en månad på sommaren någonstans i världen. Sverige har tagit ett OS-guld 1948, men har deltagit i OS sedan starten, utom ett OS år 1904.