Fotboll är världens största och mest älskade sport. Miljontals pojkar och flickor växer upp med drömmen om att bli fotbollsspelare. Lika många familjer får en hobby att samlas kring och även om väldigt få av dem som spelar fotboll verkligen blir fotbollsspelare i slutändan så förblir de flesta av dem som prövat på sporten fans för resten av livet.

Som fan kommer man nära ett lag och man får se fotboll på nära håll. Vad som oftast saknas är den där riktiga nerven som kommer av känslan att själv ha möjligheten att påverka ett resultat samt att mäta sig med sin motståndare. Hur gör man då om man inte vill spela fotboll själv men fortfarande vill ha känslan av att tävla i denna ädla sport?

Som tur är finns det ett par väldigt bra alternativ för fotbollsälskare som inte vill snöra på sig skorna på riktigt.

De klassiska brädspelen är på väg tillbaka
De flesta som är några år äldre än 30 kommer nog ihåg de klassiska gamla fotboll- och hockeyspelen från Stiga där man med hjälp av stickor kunde styra såväl fotbolls- som ishockeyspelare i förutbestämda spår. De var, före tv-spelens breda genombrott, ett vanligt inslag i var mans hem. När tv- och datorspelen sedan tog över ersattes de gamla spelen av nya varianter med namn som FIFA och Pro Evolution Soccer. Dessa har blivit så populära att de numera ges ut varje år i nya versioner och de har fans över hela världen. Konsol- och dataspelen såg länge ut att ta död på bordsspelen men sedan kom en ny form av brädspel att bli populär: Bordsfotboll där spelarna från spelets långsida kontrollerar rader med snurrbara spelare har blivit ett vanligt inslag både i barer och i människors hem och ha inneburit en renässans för bordsspelen.

Både tv-spel samt bordsspel innebär utmärkta alternativ för dem som vill spela fotboll utan att gå utomhus och utan att svettas.